• WAAR WAREN WE GEBLEVEN?

  Open jeugdwerk na corona

 • Nieuws & updates

 • Visietraject 2021-22

  Waar waren we gebleven? Open jeugdwerk na corona

  2020: BAM! De wereld gaat in lockdown en het open jeugdwerk wordt grondig door elkaar geschud. Al meer dan een anderhalf lang moeten jeugdhuizen en andere open jeugdwerk initiatieven hun werking afwisselend stopzetten, heruitvinden en heropstarten. Tijd voor Formaat om met een onderzoek de rekening op te maken. En vooral om vooruit te kijken naar het open jeugdwerk na corona: wat leren we hier uit? En vooral: hoe moeten we nu verder?

  Waarom dit visietraject?

  Open jeugdwerk heeft een bijzonder moeilijk jaar achter de rug, en zal ook de komende periode nog lastige tijden tegemoet treden. De gevolgen van corona en de bijkomende maatregelen waren en zijn ernstig. Nu het ‘Rijk der Vrijheid’ met elke nieuwe versoepeling wat dichterbij komt, is het tijd om de schade op te meten, oplossingen te bedenken en de blik stilaan terug op de (nabije) toekomst te richten. Want wat komt er na de coronacrisis?

  Vier onderzoeksvragen

  1. Wat is de impact van corona en de maatregelen op de werking van jeugdhuizen en andere open jeugdwerk initiatieven?
  2. Hoe verhoudt zich dit t.o.v. de bouwstenen van open jeugdwerk? Heeft de crisis gevolgen die ingrijpen op de kern van open jeugdwerk? 
  3. Hoe kunnen Formaat en lokale overheden de relance van initiatieven ondersteunen en ruimte geven aan nieuwe initiatieven om op te starten? 
  4. Hoe kunnen Formaat, lokale overheden en initiatieven inspelen op behoeftes die jongeren zelf aangeven? (nieuwe methodes, aanbod …)? 

  Onderzoek & resultaten

  De afgelopen maanden maakte Formaat de tijd om de impact, de lockdowns en de maatregelen grondig te onderzoeken. Het resultaat is 6 prioritaire thema's voor open jeugdwerk na corona. Thema's die elk de aandacht verdienen van de open jeugdwerk initiatieven zelf, de overheid en Formaat. In elk van deze thema's belichten we inzichten, uitdagingen en adviezen.

  Hoe gaan we verder?

  Gedurende de komende maanden belichten we gefragmenteerd de noden, gaan we op zoek naar inspiratie uit de sector en herwerkt Formaat zijn aanbod. In maart zullen we opnieuw een ledenbevraging uitsturen om de signalen te blijven monitoren. In het najaar van 2022 vatten we alle inzichten en resultaten uit dit visietraject samen in een studiedag.

 • 6 prioritaire thema's

  Onderstaande 6 thema's zijn volgens Formaat dé prioriteiten voor open jeugdwerk na corona.
  Klik verder voor alle inzichten, uitdagingen en adviezen.

  VRIJWILLIGERS

  Vrijwilligers zijn de kracht van open jeugdwerk. Echter staan door de coronacrisis vrijwilligers engagementen extra onder druk. Tijd om onze deuren terug open te gooien en vrijwilligers te verwelkomen.

  INFRASTRUCTUUR

  De coronacrisis stelt infrastructuurkwesties op scherp. Hoe krijgen we onze gebouwen up to date? en waar moeten we op letten?

  WELZIJN

  De lockdowns vormden een echte uitdaging voor alle betrokkenen in het open jeugdwerk. De vele extra vragen en bezorgdheden rond welzijn maken duidelijk dat dit thema hier is om te blijven.

 • ZAKELIJK BEHEER

  Is zakelijk beheer en alle bijhorende administratie de achilleshiel van het open jeugdwerk? De crisis had ook impact op de centen. Een sterk zakelijk beheer is belangrijk om je werking op de rails te houden.

  PROFESSIONALISERING

  Hoe gaat het met de beroepskrachten in het open jeugdwerk, en welke rol spelen zij in de heropstart?

  LOKALE OVERHEID

  Open jeugdwerk wordt lokaal gemaakt, dat was snel duidelijk. Lokaal goed samenwerken is dus een must, en dat kan op deze manier.

 • Neem contact met ons op

  Wat is de impact van corona op jouw initiatief? Wil je graag het volledig onderzoeksrapport, heb je een inspirerend voorbeeld of wil je gewoon iets kwijt? Neem contact met ons op.

  Alle berichten
  ×